Att tänka på vid båtköp

Att köpa en båt är naturligtvis en väldigt stor och speciell händelse. Kanske har du länge funderat på en båt, men inte vågat ta steget. Att vilja ge sig ut på öppet vatten och känna vinden i sitt hår är något som många drömmer om, men det finns en hel del saker att tänka innan man ställer sig vid rodret.

Det har blivit allt mer populärt att vilja bekanta sig med båtlivet. Det finns flera sätt att gå tillväga, men det vanligaste är att hyra eller köpa en egen båt. Vill du köpa en egen behöver du först ta reda på vilken typ av båt det är som du vill ha. Hur många ska kunna åka med och ska det finnas möjlighet att övernatta på båten? Naturligtvis behöver du även sätta en budget. Genom att ta reda på hur mycket du har råd att lägga på din båt kommer det bli lättare att sålla bort andra modeller och annonser.

båt på sjönVilken typ av båt passar dig?

Så vad är det då för båt som kommer att passa just dig? Vill du ha en segelbåt eller en motorbåt och hur stor ska båten vara? En tanke kan vara att köpa båt hos Ryds för att få professionell rådgivning och högkvalitativa båtar som du kommer ha användning för länge. Kom ihåg att du kommer behöva skaffa dig ett körkort för båtar om båten är över 12 meter lång och 4 meter bred. Då behövs dock ändå inte ett direkt körkort, utan mer ett certifikat. Majoriteten av alla privatpersoner som vill skaffa sig en båt satsar dock på mindre alternativ. Det kan ändå vara rekommenderat att gå en kurs för att veta hur du ska föra fram båten.

Finansiera ditt köp

Att köpa en båt är ingen liten utgift och därför är det inte ovanligt att fundera över hur finansieringen ska gå till. Har du inte möjlighet att spara ihop pengarna själv kan du använda dig av ett båtlån eller ett privatlån för ändamålet. Fördelen med privatlånet är att du inte behöver lämna någon säkerhet och att du i de flesta fall får en bra ränta och löptid.