Båtlivets fördelar och nackdelar
Sommaren har varit varm och många har varit ute med sina båtar i skär och öppna hav. Läs mer om fördelarna med båtlivet och nackdelarna.
Många älskar båtlivet och att få sjösätta sin båt i slutet av våren är något massvis av svenskar ser framemot med stor entusiasm. Men vad för något får man inte ha på båten längre? Och vad är det bästa med båtlivet enligt de som är ute varje dag hela båtsäsongen?
En ren båt med ozongenerator
Roligare är det ju också om båten är ren och doftfri efter vinterförvaringen och förra säsongens användande. Genom att köra en omgång med ozonrengöring från till exempel ozoneair.se, kan du snabbt se till att båtens alla gamla dieselångor och lukt av fukt eller mögel försvinner snabbt och effektivt – på bara ett par timmar. Det om något får hela båtupplevelsen att bli bra mycket trevligare.
Många båtklubbar kräver också att båtarna numer har giftfri färg på skrovet, bland annat flera båtklubbar i Stockholm. I SVT går det att läsa om hur alla båtar i Mälaren inte får ha giftig bottenfärg på sig, detta enligt krav från Stockholms stad. Det är nämligen så att gammal bottenfärg kan vara riktiga giftbomben och att det sprids när båten ligger i vattnet. Mer om detta här.
De som verkligen älskar seglarlivet mer än något annat
I en artikel i NSD går det att läsa om hur ett par uppe i Lappländska Luleå menar att båtlivet levs allra bäst med segelbåt. Att helt ljudlöst segla fram över vågorna, lämnade till naturens makter. Paret som beskrivs i artikeln har haft många båtar genom åren, både större och mindre varianter. Sedan fem år tillbaka har de haft deras drömbåt, en motorseglare Nordskär 1000, en seglarbåt som bara är gjord i tio exemplar, tillverkad uppe i Kalix på det glada 80-talet. Båten har fått namnet Veronica och är en stålbåt som kan drivas av både motor och segel, lite beroende på väder och hur snabbt en vill komma fram. Paret menar dock att de endast sätter på motorn om de verkligen måste, de äskar nämligen att hissa seglet och koka kaffe i tystnaden på sjön, att bara vara till sjöss och inte komma fram till någon särskild plats. Och visst låter det väldigt härligt.
– Vi sjösätter båten i slutet av maj och brukar ta upp den i början på oktober. Varje helg och semesterdag där emellan så befinner vi oss till sjöss eller i hamnen, säger Tomas Wikström. (NSD)
Som tur är har också Sverige mycket kust som man kan segla runt på. Allt från Luleå skärgård vidare ner mot Sundsvall, Gävle, Stockholm, Västervik, Kalmar, Skåne och hela varvet runt Gotland, Öland, runt mot Bohuslän och Smögen. Allt kan man segla på och vackra vyer finns det var man än tittar.
De som inte uppskattar båtlivet lika mycket..
Ett annat par som seglar, men i en stinkande båt, går det att läsa om i Svenska Yle. Det är författarparet Sofia Torvalds och Erik Wahlström. Under somrarna seglar de och menar att många har en bild av att det är lyxigt att segla, men att det ungefär är likställt med att bo i tält och att det lätt luktar illa och bli mögelskador i fukten. Trångt är det också. De åker ofta mot en hamn, där det finns dusch och gärna en restaurang.