Skydda båten när den är på land

Har du en båt så behöver du ta upp den efter att båtsäsongen är över. Många väljer att parkera sina båtar hos ett varv, som erbjuder vinterförvaring i låsta lokaler, medan andra förvarar sina båtar på båtklubbens tomt eller på sin egen tomt hemma. Oavsett hur båten förvaras över vintern så är det några saker som du bör tänka på så att du skyddar din båt på bästa sätt.

Har du en utombordare på din båt behöver du plocka ned den, tömma den på olja och sedan förvara den i ett torrt och varmt utrymme där du kan låsa. Tänk på att en utombordare är ett värdefullt byte för tjuvar och därför bör den alltid förvaras på en säker plats. För att skydda båten från fukt och skador så lägg en presenning över båten som du sedan virar fast med rep. Detta bör du göra oavsett var du förvarar båten, om du inte har tänkt arbeta med båten inomhus under vintern.

Sailboat been put up on stands support poles by metal to keep it on the land after holiday season to keep the boat safeAtt ta hand om din båt

Efter att båtsäsongen är slut ska du alltid plocka ur all dyrbar utrustning ur båten som bland annat kommunikationsradio, GPS, ekolod och annan utrustning som är stöldbegärlig. Du bör också förvara båtens utombordare i ett låst och säkert utrymme. Innan du täcker in båten för vinterförvaring bör du även städa ur den ordentligt så att det inte ligger smuts kvar som skapar en odör eller fläckar under vintern. Båtens kapell behöver också lufttorkas, rengöras och impregneras inför nästa säsong.

Du bör också fixa din båt då den är upptagen ur vattnet, som exempelvis laga skador på skrovet, skrapa bort och måla ny bottenfärg och även rengöra inredningen. Ta hem alla dynor för tvätt och förvaring så att de inte möglar under vinterförvaringen. Träinredning kanske behöver ytbehandling och golvmattor behöver tvättas och luftas.