Svenska långseglare

Det är inte alla som nöjer sig med att tillbringa 30 av årets 365 dygn ombord på en båt. Många svenskar väljer att ge sig ut på långa seglatser. På detta sätt upptäcker de världen, och lär sig mer om sig själva.

Segelbåt av äldre modellAtt segla långt och länge är en dröm för många, och det finns de som gör slag i saken och förverkligar drömmen. Vissa gör det i tjugoårsåldern, andra när de gått i pension, och en del tar tjänstledigt för att göra det. Att vara utlämnad åt elementen är för många en stor frihet, eftersom man slipper vardagens krav och distraktioner. Många tycker att de kan tänka andra typer av tankar, och kommer närmare sig själva.

Det finns en svensk förening för långseglare, Oceanseglingsklubben, vars syfte är att inspirera de som drömmer om att göra längre seglingsturer. Genom att ordna möten mellan likasinnade som kan utbyta tips och erfarenheter vill man få fler att våga ge sig ut.

Ett annat sätt att inspireras till en egen långseglats är att läsa om andra som genomfört, eller som just nu håller på att genomföra, en sådan. Internet gör det möjligt för långseglare att dokumentera sin segling mer eller mindre i realtid, via bloggar och andra sociala medier.

S/y Aurora

Fem 80-talister köpte i mars 2012 en 39-fots Ansö i stål, efter att ha lyckats förhandla ned priset. De sålde sina lägenheter och annat som de kunde avvara, och jobbade så mycket övertid de kunde för att kunna finansiera sitt projekt: att segla runt jorden.

Det blev inte en världsomsegling, men väl en segling till Karibien, där båten lades upp under orkansäsongen. I maj 2016 kastade man loss från Antigua, för att ta sig tillbaka till Sverige. Båten Aurora är nu till salu för 650 000 kronor. Mer information finns på segla.nu.

Lindisfarne och Moon

Annika Koch och Björn Christensson träffades 1973, under en seglingskurs i den östgötska skärgården. De höll seglingsintresset vid liv under många år, med lånade och hyrda båtar, och köpte en Forgus37 1998. Denna döptes till Lindisfarne, och tog dem till Skottland, Turkiet, Antarktis och Fiji.

2012 köpte de en ny båt, 47 fot lång, som fick namnet Moon. Med denna har de seglat till Malysia, Kambodja, Japan och Mexiko.

En segling med bara kvinnor

Linda Lindeanu, som arrangerar segelkurser för kvinnor, tycker att det är dags för kvinnor att ta rodret. Hon planerar en långsegling enbart för kvinnor, där fokus inte kommer att ligga på att ta sig så långt som möjligt, utan att ge kvinnorna självförtroende både på båten och i andra sammanhang. Självförtroende på däck ger nämligen bättre självkänsla på land, t.ex. i yrkeslivet, säger hon till Eskilstuna-Kuriren.

Det betyder dock inte att seglingen kommer att bli kort. Man utgår från Rhodos i april, och planerar att nå Kanarieöarna i november. Efter en veckas uppehåll fortsätter man över Atlanten till Västindien, och sedan ned till Patagonien på Sydamerikas sydspets. Målsättningen är att segla båten med en helkvinnlig besättning från många olika länder.